21. května 2014

Cinder - Marissa Meyer


Název: Cinder
Autor: Marrisa Meyer
Rok vydání v ČR: 2012
Vydavatelství: Egmont
Originální název: Cinder
Série: Měsíční kroniky
Počet stran: 400
Hodnocení na databazeknih.cz: 90% při 130 hodnocení
Hodnocení na goodreads.com: 4.10
Web Marrisy Meyer: http://www.marissameyer.com/
Web Cinder: ?





Anotace:
Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody - mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta", kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet... (zdroj: goodreads.com)

Ukázka zahraničních obálek:
Všechny ostatní obálky jsou podobné originální.
Cinder (The Lunar Chronicles, #1)(Originální) Cinder (Crónicas Lunares, #1)(Španělsko)
Wie Monde so silbern (Luna-Chroniken, #1)(Německo)Cinder (Cronache lunari, #1)(Itálie)
Cinder (Lunar Chronicles, #1)(Portugalsko)Cinder (Cròniques lunars, #1)(Katalánsko, Valencia)
신더 (Lunar Chronicles, #1)(Korea)ซินเดอเรลล่าจักรกล (ปกรณัมแดนจันทรา, #1) (ehm, trošku oříšek, ale tahle obálka je pro Taištinu - jihovýchodní Asie )

Autorka:  
Marisse Meyerové je 30 let. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.


Moje hodnocení:
Cinderand Kai by AbbiDaSquirrelDěj:
Příběh začíná na tržišti, kde má Cinder svůj vlastní stánek, kam za ní jednoho dne přijde princ Kai, aby ji požádal o opravu androida, který v sobě skrývá státní tajemství. Bohužel ještě téhož dne se na tržišti objeví člověk nakažený letumózou, což znamená okamžitou evakuaci tržiště.
Doma Cinder tyranizuje její macecha Adri a její starší dcera (Cindeina starší nevlastní sestra) Perla. Mladší dcera Pivoňka s Cinder kamarádí. Proto, když je Cinder pověřena opravit vznášedlo, připojí se k jejímu hledání i Pivoňka. Na vrakovišti, kam šli společně hledat součástku, Cinder objeví na Pivončině krku skvrnu, znamenající nákazu letumózou a izolaci Pivoňky od rodiny.
Když se to po příchodu domů dozví Adri, nabídne Cinder jako pokusného králíka na výzkum protilátky na letumózu, což je pocta… Bohužel žádný kyborg tuhle „poctu“ ještě nepřežil.

Dress Fitting by AbbiDaSquirrelPříběh má dobrou myšlenku – převyprávět Popelku a přidat špetku fantasy. Celkem se to povedlo, ale pořád mi nešlo do hlavy, že celý příběh je někde v Novém Pekingu, a postavy nejsou Evropané či Američané. Docela milá změna, když pořád čtu knížky, které se odehrávají v Evropě či Americe nebo v nějakém vymyšleném světě. (Jak správně podotkla moje kamarádka, hlavní postavy jsou vlastně Asiaté…).
Aby tu nebyla jen samá pozitiva, přeci jen jsem od prostředku příběh měla tušení, jak to vlastně s Cinder bude pokračovat. Ale nečekala jsem, že to dopadne TAKHLE.
Další mínus jsou roztahané pasáže.
  
Styl psaní:
Dlouhou dobu jsem nečetla nic, co by bylo vyprávěno er-formou. Navíc tu nejsou moc dlouhé popisy. Popis chodu „technický vymožeností“ jsem pochopila i já. Jen to oslovení ze začátku trošku mate, ale nic strašného. 

Hodnocení obálky:
Nejvíce by se mi líbila korejská obálka. Nevím proč, ale je mi z nich nejsympatičtější. Naše česká obálka se mi zdá taková divná, nesedí mi ke knize. Tu postavičku ženského kyborga (říká se kyborčku? Je nějaké slovo pro tento "typ"?) bych vyměnila za někoho "lépe vypadajícího".

Silk Gloves and a Stolen Dress by Nargles713Klady knížky:
+ knížka se čte velmi rychle i na to, kolik má stran
+ pokud máte rádi moderní pohádky, je to správná volba
+ hrdinka, která nefňukám hezký princ, vtipné vedlejší postavy

Zápory knížky:
- cena knížky – není nejlevnější
- někdy trochu roztahanější děj

Reakce po dočtení knížky: Mám absťák, pořebuju další díl!

Shrnuto, podtrženo:
Autorka si pohrála s příběhem Popelky a vznikl z toho docela dobrý re-telling. Pokud máte dost upířích, vlkodlačí a vílích příběhů, sáhněte po Cinder. Na to, že má 400 stránek jde čtení pěkně od ruky, i když narazíte na roztahaný příběh a asi vám bude jasné, jak to s Cinder doopravdy je, což sice trochu ubírá na čtivosti, ale i tak je to dobré počtení. (Těším se, až se pustím do Scarlet! Jen doufám, že ji budou mít v knihovně... =D)



Hodnocení:
4,5/5

zdroje obrázků: goodreads.com, http://abbidasquirrel.deviantart.com/art/Cinderand-Kai-392516172, http://abbidasquirrel.deviantart.com/art/Dress-Fitting-323391039, http://nargles713.deviantart.com/art/Silk-Gloves-and-a-Stolen-Dress-336289215

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)