17. července 2014

Jane Eyrová - Charlotte Brönte

Jane EyrováNázev: Jane Eyrová
Autor: Charlotte Brönte
Rok vydání v ČR: 2013
Vydavatelství: Omega
Originální název: Jane Eyre
Série: -
Počet stran: 480
Hodnocení na goodreads.com: 4,07 při 854 290 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 91% při 931 hodnocení
Web autorky: -
Web knížky: -





Anotace:
Román Jane Eyrová, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se zde zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii. Román poprvé vyšel v roce 1847, Charlotte Brontëová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací.
(zdroj: goodreads.cz)

Ukázka zahraničních obálek:
جين اير  (arabština)  Jane Eyre (Indonésie)
Jane Eyre (Itálie) 2998802(Turecká)
Jane Eyre (Filmová obálka)Jane Eyre(Itálie)
Kotiopettajattaren romaani (Finsko)             Jane Eyre (Španělsko)
جين إير (arabština) 제인 에어 (Korea)

Pokud vás obálky zajímají (je jich přes 1400), pokračujte zde.

Autorka: 
Narodila se ve vsi Thornton poblíž Bradfordu v rodině kněze Patricka Brontëho. Její dvě mladší sestry, Emily Brontëová a Anne Brontëová, byly také spisovatelky.

V roce 1820 se rodina přestěhovala do Haworthu, kde byl Partick Brontë jmenován vikářem. V roce 1824 byla se svými třemi sestrami poslána do dívčí školy v Cowan Bridge v Lancashire (tuto školu později popsala v románu Jana Eyrová). Chudé poměry, v nichž tam žila, ovlivnily její zdraví a psychický vývoj a uspíšily smrt jejích dvou starších sester, Mary a Elizabeth, které obě zemřely v roce 1825 na tuberkulózu.

Vrátila se tedy domů na faru v Haworthu, kde začala spolu se sestrami Emily a Anne a bratrem, básníkem Branwellem Brontëm, popisovat životy a potíže obyvatel svých imaginárních království. Charlotte a Branwell psali povídky o své zemi Anglii a Emily a Anne články a básně o své - Gondalu. Příběhy byly velmi propracované a vzájemně spjaté - část rukopisů se dochovala dodnes. Tento zájem je upoutal po dobu jejich dětství a dospívání a připravil je pro jejich pozdější literární život.
(zdroj: databazeknih.cz)

Moje hodnocení

...Děj:
Minulost. Jana je sirotek. Nejprve vyrůstala u tety Reedové a jejích tří děti. Ta na ní nebyla moc hodná – když jednou oplatila bratranci tvrdou nakládačku tak, že ho bouchla pěstí do nosu, teta ji zavřela do pokoje, kde umřel Janin strýček. Jana má strach, dokonce omdlí. Je dokonce povolán lékař. Paní Reedová se rozhodne, že pošle Janu do sirotčince v Loockwoodu…

Přítomnost. Jana se stala vychovatelkou malé Adélky na panství pana Rochestra. Společnost jí dělá správcová, starší paní Fairfaxová. Jednou, když jde Jana do města na poštu, uvidí záhadného jezdce, který spadne z koně. Pomáhá mu zpátky do sedla, jenže netuší, kdo všechno se vrací na sídlo Thornfield.

INVISIBLE GHOST | via TumblrMoc se mi líbil příběh, který se zdá jednoduchý, ale Charlotte si s námi zahrává, takže ani netušíte, jakým směrem se bude příběh ubírat. Pár prvních kapitol je o Janině dětství strávené nejprve u nepříjemné tetičky, a potom ve strašném sirotčinci. Po nějakém čase Jana dospěje a odjíždí na panství Thornfield, kde působí jako vychovatelka malé Adélky. Vlastník, pan Rochester, se objeví po nějaké době. Můžete hádat, co se stane. Ale není to tak jednoduché, jak byste čekali. Jak už jsem se zmínila výše, Charlotte neustále zamotává a odmotává zápletku.


Styl psaní:
Celý příběh vypráví Jana, která vzpomíná jak na minulost v sirotčinci, tak popisuje léta Thronfieldu… Pro mě je to úžasně čtivé!


Hodnocení obálky:
Mám doma knížku od nakladatelství Omega, na přebalu je silueta dívky v klobouku, jaké nosily dívky údajně v Loockwoodu. Jednoduchá, neprozrazuje vzhled ani nic bližšího o hrdince neprozrazuje. Nelíbí se mi, když máte na přebalu modelku, celou dobu si ji představujete jako hlavní hrdinku. Úžasná a zblízka je ještě lepší!

Jane Eyre, my favorite book! 
Klady knížky:
+ povinná četba, která se dá číst
+ nevíte, co se stane na další stránce
+ postavy


Zápory knížky:
- nenašla jsem nic


Reakce po dočtení knížky: Bože, jak já miluju klasiku! J


Shrnuto, podtrženo:
Tento román oslavil letos neuvěřitelných 166 let. Ale to mu neubírá na neuvěřitelně čtivém příběhu. Je to sice příběh s nádechem romantiky (jasně, s obrovským nádechem romantiky), ale taky se u něj budete bát, smát a vůbec - budete se u něj skvěle bavit, přemýšlet nad tím, proč se stalo to či ono, a jak to vlastně celé dopadne. Jedna z bezva knížek ze seznamu povinné četby. Pokud něco musíte číst, je to jedna z mnoha knížek, které jsou čtivé!

PS: Celkem ujde i retelling s názvem Jane, ale o tom až jindy.


Hodnocení:

5/5

Zdroje: 
weheartit.com
https://www.goodreads.com/book/photo/3306945
https://www.goodreads.com/book/photo/9551889-jane-eyre
https://www.goodreads.com/book/photo/12350982-jane-eyre
https://www.goodreads.com/book/show/2998802-jane-eyre
https://www.goodreads.com/book/photo/9715309-jane-eyre
https://www.goodreads.com/book/photo/9435045-kotiopettajattaren-romaani
https://www.goodreads.com/book/photo/6707013-jane-eyre
https://www.goodreads.com/book/photo/10741892-jane-eyre
https://www.goodreads.com/book/show/10867209-jane-eyre
https://www.goodreads.com/book/photo/17562138
https://www.goodreads.com/book/photo/18498234-jane-eyrov
http://www.arara.cz/i/author_profiles/86-large.jpg

1 komentář:

  1. Bohužel mě to nijak zvlášť nezaujalo.. Ale ta obálka je celkově pěkná :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)