8. července 2014

Lissa píše - prázdninový speciál


Ahoj!
Tak jsem se konečně rozhoupala k tomu, napsat článek o dobrovolné práci v knihovně. Ale bohužel nějak nebyl čas, spolkne to víc času, než jsem čekala. Ale opravdu to stojí za to.


Paní knihovnice znám, protože si občas do dětského skočím něco půjčit - OK, něco přiměřeného mému věku. Ale když jdete do dospělého oddělení, vyberete si knížku, přečtete ji, zjistíte, že je obsahem vhodná pro děti kolem třinácti let, pak se divíte, proč není v dětském. Třeba Darrena Shana mají jen v dětském. Ale zpátky k věci.

Znám je i z akce Noc s Andersenem, kde jsem byla vrchní fotograf. Celá akce se mi moc líbila. No, pídila jsem se po nějaké té brigádě v knihkupectví, ale to nějak nevyšlo. Nakonec jsem se osmělila a napsala paní ředitelce knihovny, že bych ráda pracovala jako dobrovolník v dětském oddělení. Pohovor proběhl celkem rychle, byli jsme tam ani ne 5 minut. Dokonce jsem podepsala svoji první smlouvu ohledně práce! J

Měla jsem se domluvit s paní vedoucí dětského ohledně toho, kdy a v kolik hodin přijdu do knihovny. Sice jsem chtěla chodit jen jednou až dvakrát týdně. Ale jak se já znám, budu tam pečená vařená. Byla jsem tam v pondělí, dneska, mám v plánu zítřek, ve čtvrtek a v pátek už něco mám. Od dvanácti do půl čtvrté, naštěstí mě vyzvedává taťka a nemusím hledat a jezdit busem.

Ve městě se teď cosi spravuje a já jezdím autobusem v 9 hodin, který zastavuje na autobusovém nádraží, odtud musím klusat k zastávce, abych buď chytla tramvaj, která jede každých 20 minut, nebo chytit nějakej dobrej bus a vystoupit u tramvajových zastávek na hlavním nádraží. Ono je to složity. Ale ta tramvaj výše zmíněná (ta, co jede každých dvacet minut) má teď jinou trasu kvůli opravám, což je naprosto úžasné - ironie -, protože musím jezdit oklikou.

Něco už před službou v knihovně mám, končím v 11:45. Ale znáte to, než dojdete k zastávce, než přijede tramvaj, ta než se dokdrcá k vaší zastávce… Myslím si, že městské semafory jsou nastaveny na to, aby vám dělaly naschvály. Vidím, že na přechodě svítí zelená, vystartuju a kličkuju mezi chodci, jenže jak dobíhám a jsem od něj cca 2 metry, blikne červená. V tu chvíli bych vraždila. Nebo už jdu na tramvajovou zastávku, abych dojela ke knihovně. Kolem mě jede nějaká výluka. Ještě si říkám, tou nepojedu, tahle URČITĚ nejede ke knihovně. Dojdu na zastávku a mířím k tabuli s jízdními rády, tramvaj zatím zavře dveře, zacinká a vesele si rázuje dál. A já v tu chvíli, kdy se rozjede, zjistím, že mi jede až ke knihovně… -_-

V knihovně se setkávám se spousty malých dětí, kterým září oči, lítají po knihovně, nevědí, které knížky si mají půjčit, když mají jen omezený počet 10, ale i s dospívající (jasně, já jsem taky dospívající, ale berme v tomto případě věk 13-14 let), kteří si přišli půjčit Bravo a mají na tváři výraz „poškab mě na zádech“. Já neumím zacházet s katalogem tak, abych mohla „načítat a odečítat“ knihy na průkazky, ale všechny ty děti se na mě už z dálky usmívají a míří si to s pořádnou hromádkou knih v ruce ke mně, abych jim to odečetla z jejich konta a ony si mohly jít vybrat nové knížky. (Je to složité na vysvětlení. Možná se k tomu dostanu v příštím článku.) Já jim musím naznačit, že musí jít vedle, a usměju se.

Mojí náplní práce je zakládat knížky. Dneska jsem dokonce knížky rovnala podle abecedy, což mě velmi baví, ale byla jsem zpocená až na paty, jaké u nás bylo horko. Teplota by se mohla pohybovat kolem 23-24°C, protože je to hrůza, knihovna nemá žádnou klimatizaci, o které bych věděla. A ani ji nemůže mít bez dovolení památkářů, protože je to památka. Ale co si budeme stěžovat, taťka musel být asi 3 hodiny u linky, kde bylo 45°C, podle mě je to dost drsné, až nelidské držet zaměstnance v takovém horku, navíc kolem této linky kmitají lidé každý den.

Zítra na mě myslete, budu rovnat knížky. J Ale snad se už konečně ochladí.
Pěkné prázdniny!


Lissa

6 komentářů:

  1. Mě by knížky rovnat podle abecedy asi nebavilo :D
    Užíj si to rovnání knížek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě by také asi nebavilo rovnat knihy podle abecedy.. :D Naštěstí naše knihovna má klimatizaci, takže vždy když si jdu pro knížky tak se ochladím (v případě horka) a v zimě je tam zas příjemné teplo, nejradši bych se do té knihovny přestěhovala :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nyu! Noc s Andersenem *-* na tomhle jsem vyrůstala , vzpomínám si že mě omylem zamkli ve studovně. xD..Hodně štěstí s rovnáním knížek :3

    OdpovědětVymazat
  4. To je úžasná brigáda - v knihovně, závist :) Musí to být úžasné.. Za pár let bych chtěla zkusit si sehnat brigádu v nějakým tom knihkupectví, ale uvidím no :)

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem ti říkala, že ti tu prácičku v knihovně docela závidím? Ale zas rovnat knížky... to bych se z toho za chvíli zbláznila :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. Taky nechápu proč v naší knihovně mají dětské knížky v dospělém. Řikala jsem si že se jich na to jedbnu musím zeptat. Jinak je fajn že si brigadu uživáš! :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)