3. září 2014

Esej o tragédii - Elizabeth LaBanová

Esej o tragédiiNázev: Esej o tragédii
Autor: Elizabeth LaBanová
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: Host
Originální název: The Tragedy Paper
Série: -
Počet stran: 320
Hodnocení na goodreads.com: 3,76 při 4 020 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 80% při 4 hodnocení


Anotace:
Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole.

Kniha je psána střídavě z pohledu zamilovaného Tima a také Duncana, studenta posledního ročníku, který odhaluje celou pravdu o Timovi a Vanesse. Esej o tragédii je působivý příběh o zapovězené lásce a o tom, kam až jsou lidé schopni zajít, aby si uchovali svá tajemství.

Ukázka zahraničních obálek:
El trabajo de Tim (Španělsko) Albino (Nizozemsko)  The Tragedy Paper(Originální) The Tragedy Paper (Originální)



Autorka

Elizabeth LaBanová je americká spisovatelka žijící ve Filadelfii. Dříve pracovala ve zpravodajství televize NBC, vyučovala a psala do časopisů a novin. Esej o tragédii (2013) je její první román pro mládež.








Moje hodnocení

Něco málo k ději…

Tim je albín. Nemá to vůbec jednoduché – všichni cizí lidé na něj zírají, nemá moc přátel. To je jedním z důvodů, proč přestupuje v pololetí čtvrtého ročníku na Irvingovu školu. Ale příběh nezačíná ve škole, nýbrž tam, kde byste to nečekali. Na letišti. A tady se poprvé setkává s Vanessou, která, jak dobře tušíte, změní jeho život.

Příběh se prolíná s vyprávěním Duncana, novopečeného čtvrťáka, a Tima, jenž vzpomíná, co se událo minulý rok. Abyste tomu dobře rozuměli, Duncan „zdědil“ Timův pokoj na kolejích. Tradice říká, že student po odchodu z koleje ukryje svému „nástupci“ v pokoji poklad. Tim zanechá Duncanovi soubor CD, podklad pro velmi důležitou ročníkovou práci, esej o tragédii, ve kterém vypráví svůj půlrok na Irvingově škole. 

Ale aby to bylo zajímavější, celá škola mlčí o temném tajemství, kterého byli přítomni i Tim s Duncanem.

Můj komentář

Důvodem, proč jsem si knihu vybrala, bylo hodně pozitivních ohlasů a recenzí, na které jsem náhodou narazila. Sama anotace mi nic neřekla a spíše to vypadalo na běžný příběh o tom, jak může dopadnout láska, trochu okořeněný hlavním hrdinou coby albína-teenagera, který má problém zařadit se do kolektivu.

Poslední dobou vídám na pultech knížky „ze života“, tj. knížky, kde se hlavní hrdina potýká s nějakou vážnou chorobou (např: Hvězdy nám nepřály; Jestli zůstanu; Bílá jako krev, rudá jako krev, …). Bála jsem se, že to nebude nic originálního, nic co by mě překvapilo. Bohudík jsem se spletla.

Knížka byla totiž napsána úplně jinak, než jsem očekávala, a už od první stránky si získá čtenáře. Je napsána velice netradičním způsobem, totiž ve vyprávění se střídají Duncan (er-forma) a Tim (ich-forma). Popravdě řečeno, tenhle styl vyprávění jsem zatím u žádné knihy neviděla, ale není to vůbec špatný nápad a knize to nijak neubírá na dojmu!

Celou knihu pátráte po tom, co se stalo minulým čtvrťákům, co je to temné tajemství, které před Duncan tají. On a Tim byli u toho. Přemýšlela jsem celou dobu, co jsem knihu četla, dokonce jsem si vytvořila jakési konspirační teorie. Autorka mě přechytračila, protože kniha se stočila úplně jiným směrem, než jsem čekala.

Postavy mi přirostly k srdci, i když se někdy chovaly trochu nepatřičně na svůj věk. Někdy mi na ně nesedly jejich komentáře, drhlo to a já si říkala, že tohle přece nedělají čtvrťáci, ale prváci. I tak jsem fandila hlavním hrdinům. Vztekala se, když jim házel osud klacky pod nohy a radovala se s nimi, když se jim dařilo.


Závěrem bych chtěla říci, že je to naprosto jedinečná kniha, u které jsem strávila celé odpoledne, což se u mě často nestává. Vtáhla mě do děje po pár stránkách a nepustila. Procenta na čtečce jen ubíhala. 


Hodnocení

5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Host!




Ukázka a informace o knížce zde.



Zdroje:
http://www.abc.net.au/radionational/image/5221086-1x1-340x340.jpg
https://www.goodreads.com/book/photo/20813561-esej-o-trag-dii¨
https://www.goodreads.com/book/photo/18144703-the-tragedy-paper
https://www.goodreads.com/book/show/19008135-el-trabajo-de-tim
https://www.goodreads.com/book/photo/21166761-albino
http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/rando/ems/images/lenac/TragedyPaperMap._V396565892_.jpg

1 komentář:

  1. Kniha vypadá zajímavě. Tuhle formu vyprávění jsem také ještě neviděla, bojím se, že se v tom budu ztrácet :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)