17. dubna 2015

Procitnutí slečny Primové - Natalia Sanmartin Fenollera


23438203Název: Procitnutí slečny Primové
Autorka: Natalia Sanmartin Fenollera
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: Host
Originální název: El despertar de la señorita Prim
Série: -
Počet stran: 287
Hodnocení na goodreads.com: 3,18 hvězdičky při 843 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 75% při 27 hodnocení
Web autorky: ?
Web knížky: ?



Anotace:
Slečna Prudencie Primová, nezávislá, jemná a velmi vzdělaná žena, se nechá zlákat působivým inzerátem v novinách a přichází za prací do kouzelného městečka San Ireneo de Arnois, kde nic není takové, jaké se zdá.

Slečna Primová dostane za úkol uspořádat knihovnu inteligentního, kultivovaného a hloubavého „muže z křesla“. Překvapivý životní styl obyvatel městečka nejprve vzbudí v nově příchozí údiv a zmatek. Postupně však tito podivuhodní a nekonvenční lidé, především muž z křesla a děti žijící v jeho domě, vystaví zkoušce její vizi světa, její předsudky, nejniternější obavy i nejhlubší přesvědčení.

Procitnutí slečny Primové je líbezný příběh o městečku, které se postavilo zády k vlivům moderního světa. Je to román plný zajímavých rozhovorů a diskusí, paradoxů, výjimečných žen a mužů, knih, žárlivosti, lásky, květin, výtečných zákusků a dobrého jídla.


Ukázka zahraničních obálek:

The Awakening of Miss Prim (angličtina) The Awakening of Miss Prim(angličtina) El despertar de la señorita Prim (originální) L'éveil de mademoiselle Prim(Francie)


Autorka:  

Natalia Sanmartin Fenollera (nar.­1970) pochází z Galície, vystudovala práva, žurnalistiku a ­ekonomii. Po většinu své profesní kariéry se věnovala ekonomické žurnalistice. Nyní pracuje jako vedoucí názorové rubriky v­ deníku Cinco Días. Její románové prvotině Procitnutí slečny Primové (2013) se dostalo velkého ohlasu. Práva na knihu byla prodána například do Velké Británie, Kanady, Itálie, Německa, Francie či USA. Španělská produkční společnost Mod připravuje filmovou adaptaci románu s mezinárodním hereckým obsazením. Natalia Sanmartin Fenollera je spoluautorkou scénáře.
Zdroj: nakladatelstvi.hostbrno.cz/


Moje hodnocení 

«El despertar de la señorita Prim»
Ono je celkem těžké nastínit děj, aniž bych něco prozradila. Snad jen to, že Prudencie Primová, slečna s několika akademickými tituly, přijme pracovní nabídku na zorganizování knihovny ve městečku San Ireneo de Arnois. Zde se postupně seznamuje s obyvateli, zvláště zajímavého shledává ,,muže z křesla“, který nás provází celou knížkou jako zaměstnavatel slečny Primové.

Doufám, že jsem nic důležitého neprozradila, protože by mě to moc mrzelo a myslím, že byste si potom knížku patřičně neužili. Chvílemi mi připadalo, že celá knížka byla napsaná v dobách romantismu a autorka je současník Jane Austenové. Nikdy bych neřekla, že je to autorčina prvotina - opravdu skvěle napsané!

Celá městečko San Ireneo de Arnois není normální – tady se dodržují tradice a zásady (například při každé schůzce vám je nabídnut zákusek a káva/čaj/horká čokoláda). Tenhle malý detail dodal knížce lesk.

Muž z křesla je v téhle knížce něco jako pan Darcy v Pýše a předsudku. Teda, skoro. Ale už budu potichu, nic dalšího neříkám! Slečna Primová mi sice chvílemi přišla trošku protivná, ale to se dalo odpustit.
El despertar de la señorita PrimDěj je opravdu nepředvídatelný. V jednu chvíli si myslíte, že víte, kam se bude děj směřovat, ale autorka stočí dějovou linku úplně jinam. Sice jí nemůžu odpustit, že konec je otevřený…

Hodnocení:
Tato recenze byla sepisována asi týden, protože jsem si musela srovnat myšlenky a pocity ohledně Procitnutí slečny Primové. Záhadný muž z křesla se choval jako džentlmen, celá atmosféra San Irenea, jeho obyvatelé…

Zkrátka, pokud máte rádi Jane Austenovou, přečtěte si knížku. Pokud ji rádi nemáte, stejně si ji přečtěte!
5/5
 

Děkuji nakladatelství Host.cz za poskytnutí recenzního e-booku.
Více informací zde



Zdroj:
https://www.goodreads.com/book/photo/18774984-the-awakening-of-miss-prim
https://www.goodreads.com/book/show/17731118-el-despertar-de-la-se-orita-prim
https://www.goodreads.com/book/photo/17858239-the-awakening-of-miss-prim
https://www.goodreads.com/book/photo/18927011-l-veil-de-mademoiselle-prim
https://www.pinterest.com/pin/343610646542441899/

https://www.pinterest.com/pin/477381629227338251/
http://ep00.epimg.net/cultura/imagenes/2013/04/17/actualidad/1366193321_696569_1366210621_noticia_normal.jpg

3 komentáře:

  1. O této knize jsem něco málo zaslechla, ale nevěnovala jsem tomu přílišnou pozornost. Však po přečtení tvé recenze si knihu, co nevidět přečtu. Děkuji za tip podaný v moc pěkné recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Už jenom obálka vypadá skvěle! Asi po knize sáhnu, super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to tajemně :D Možná se po knize podívám, abych zjistila, o čem to vlastně je :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)