7. července 2015

Potrhaná křídla - Ruta Sepetysová

Potrhaná křídlaNázev: Potrhaná křídla
Autorka: Ruta Sepetysová
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: COOBOO
Originální název: The Out of The Easy
Série: -
Počet stran: 296
Hodnocení na goodreads.com: 4,06 hvězdiček při 16 654 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 87% při 140 hodnocení
Web autorky:  http://rutasepetys.com/


Anotace:
New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?

Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.

Ukázka zahraničních obálek:


Una stanza piena di sogni (Garzanti Narratori) (Itálie) Out of The Easy (originál) Sonhos de Papel (Portugalsko) Big Easy(Francie) Färgen på drömmar (Švédsko) Ein Glück für immer (Německo) El color de los sueños(Španělsko)

 
Autorka:  
Ruta Sepetysová se narodila a vyrostla v Michiganu v rodině umělců, čtenářů a milovníků hudby. Její cenami ověnčený román, který vyšel v češtině pod názvem ,,V šedých tónech", byl inspirovaný historií její rodiny v Litvě a je publikován v 45 zemí světa. Její druhý román, v češtině pod názvem Potrhaná křídla, je zasazen do francouzské části New Orleansu v roce 1950. Historický příběh o tajemstvích a lžích, Potrhaná křídla, pojednává o tom, že rozhodnutí může změnit náš osud. Ruta žije v Tennessee.
Zdroj: goodreads.com


Moje hodnocení 

Příběh Josie sledujeme od příchodu do New Orleans. Tehdy byla malá, ale na svůj věk velmi chytrá – přeskočila jednu třídu, věděla, kdy má mluvit a kdy mlčet. Teď je větší a přeje si zapomenout svou minulost a odejít z New Orleans. Jenže je ve velmi špatné finanční situaci.
Nic jí nebrání v tom, aby šla za svými sny – tvrdě pracuje, šetří a sní o tom, že se jednou dostane na vysokou mimo New Orleans.

Tuhle knížku nelze porovnávat s autorčinou prvotinou. Obě jsou to sice historické fikce, ale každá z úplně jiného soudku. Obě s originálním neotřelým námětem: Zatímco V šedých tónech je vážnější a smutné, Potrhaná křídla nemá tak závažné téma. Ano, sice se tu řeší spoustu důležitých věcí (rodiče, vlastní cesta atd.), jen tu není válka, neumírají tisíce lidí…

Josie je velmi milá hrdinka a moc chytrá holka. Život se s ní nemazlí, ale ona vždycky jen zatne zuby a protlouká se jím dál. S Josie soucítíte, litujete jí, že má tak děsnou matkou, držíte jí palce a trnete napětím, jak tohle všechno dopadne. Spoiler: Najdete tu i milostný trojúhelník, který mě samotnou dost překvapil, jak seděl v příběhu. A to rozuzlení? Páni!

To, jak si autorka pohrála s atmosférou New Orleans, je naprosto geniální. Vykreslení života v chudobě, mezi prostitutkami a mámou, která o vás vlastně ani nestojí… Za to opravdu klobouk dolů. (Přičtěte k tomu zvraty stejně nečekané, jako byly ve Rutině prvotině a máte opravdu zajímavou kombinaci, u které se budete smát, brečet a nedýchat napětím.)

Hodnocení:
Čekala jsem, že Potrhaná křídla budou slabý odvar, bohudík, že jsem se spletla. Sice jsme v jiné době, v jiném kontinentu a v jiném „typu“ rodiny, ale příběh šlape jako hodinky. 
Pokud jste si V šedých tónech zamilovali, Potrhaná křídla se vám budou taky líbit!
Nemůžu se dočkat autorčina příštího románu!
5/5


Zdroje:
https://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRxqFQoTCKWFkcvskcYCFYE1FAodFCQA0g&url=http%3A%2F%2Ftheculturetrip.com%2Fnorth-america%2Fusa%2Flouisiana%2Farticles%2Fnew-orleans-10-coolest-bookstores-bookworm-heaven%2F&ei=6th-VaXoLoHrUJTIgJAN&bvm=bv.95515949,d.d24&psig=AFQjCNGWTzXb4ShadWzIl63xDC8cA2SgnQ&ust=1434462789701620
http://neworleanschamber.org/ImageStore/ClientSite/6320/Resources/new-orleans-french-quarter_flickr_.distracted.jpg
http://www.betweenshadesofgray.com/im/rutasepetys_photo.jpg
goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)