2. března 2016

V šedých tónech Stalinova násilí


Název: V šedých tónech

Autorka: Ruta Sepetysová
Rok vydání v ČR: 2013
Vydavatelství: CooBoo
Originální název: The Between Shades of Gray
Série:  -

Počet stran: 288



Lině je patnáct a žije život obyčejné dospívající dívky. Ráda kreslí a doufá, že se dostane na uměleckou letní školu ve Vilniusu. Jenže poslední dobou se její rodiče chovají dost podivně. Jednoho večera na dveře jejich domu zaklepe KGB a odvleče je pryč. Transportují je vlaky na Sibiř, tatínka hned po příjezdu oddělí od zbytku rodiny. V táboře, kam je Lina s bráškou a maminkou přepravena, jsou strašlivé podmínky. Lina se musí naučit bojovat o svůj život. Jediné, co jí pomáhá, je kreslení a zapisování toho, co prožila.





Moje recenze:
Ruta Sepetysová je Američanka s litevskými kořeny. Možná to ji přimělo k tomu, aby napsala tento příběh. Pátrala v archivech, poslouchala vyprávění pamětníků a z nich složila skvělou, avšak velmi smutnou knihu, za kterou sklidila chválu kritiků a mnoho literárních cen. V šedých tónech začalo být velmi časté téma zvláště na knižních blozích, důvodem popularity je neokoukané téma. Mnoho lidí neví, co se dělo na východě za druhé světové války. Pobaltské státy byly díky smlouvě Ribbentrop-Molotov připojeny k Rusku. Mezi lety 1940-1941 probíhaly v pobaltských zemích čistky. Stalin posílal nepohodlné lidi (inteligenci, umělce…) na Sibiř.

Celá knížka se samozřejmě točí kolem Liny a jejích zážitků. Vyčnívá z žánru YA (young adult – literatura pro dospívající), pro který je typická milostná dějová linka (nejlépe milostný trojúhelník). Láska je tu sice také, ale je jemně vykreslena na pozadí událostí. Nenajdete tu žádné povzdechy puberťačky nad tím, koho si má vybrat (jestli blonďatého anděla, nebo černovlasého uličníka). Jejím hlavním úkolem je chránit maminku s bráškou a nedat se zlomit dozorci.
Rutě se podle mě podařilo dobře vykreslit atmosféru transportů, táboru i koncetráku na Sibiři. 

Ve správných momentech vám běhá mráz po zádech. Občas nevěřícně kroutíte hlavou nad Stalinovými praktikami, jak s nezájmem jednal s lidmi, jako by to byly jen položky na seznamu, kterých je potřeba zbavit se.

Příběh je napsaný velmi čtivě. Kniha vás vtáhne do děje hned první větou a vyplivne vás zničené na konci. Drží vás v napětí a vy vůbec netušíte, co se stane na další stránce. Je tu krásně nastíněno, jak se v takových podmínkách život s nikým nemaže a bojovat o něj musíte každý den.

Závěrečné hodnocení: 5/5 hvězdiček
Knížka je sice určená primárně puberťákům, avšak žádný dospělý neudělá chybu, pokud si ji přečte. Nepoznáte, že se jedná o autorčinu prvotinu, která jí otevřela dveře do světa literatury (vydala knížku Potrhaná křídla, její třetí knížka teprve vyjde).  Kniha se dočká i filmového zpracování – v současné době probíhá natáčení, datum premiéry zatím není oznámeno.


Poznámka: Zkouším nový styl recenzí a jako první jsem prostě musela předělat jednu z mých nejstarších. Doufám, že se bude líbit.

2 komentáře:

  1. Ahá, takže i díky tomu budeš mít tu známku z 2.sv.v. za jedna, že? :D Ale vážnější nota - myslím, že tohle je taky jeden z mnoha příběhů/dějů války, na který by se nemělo zapomínat. Diskutuje se kdo byl horší/lepší, zda Stalin nebo Hitler, a podle mého je jasně vidět, že ani jeden.

    A hezkááá recenze :D :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chachacha! :D Předpokládám, že toto tam ani nebude, což je škoda, protože o takovýchhle věcech by se mělo mluvit častěji, neměli bychom na ně zapomínat.
      Díky za pochvalu ;)

      Vymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)