18. července 2014

Dědička - Amanda Hockingová

Dědička (Svět Tryllů, #1)Název: Dědička
Autorka: Amanda Hockingová
Rok vydání v ČR: 2012
Vydavatelství: Fortuna Libri
Originální název: Switched
Série:  Tryllové
Počet stran: 312
Hodnocení na goodreads.com:  3,89 při 53 683 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 84% při 100 hodnocení
Web knížky: www.trylleseries.com  





Anotace:
Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes.

Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká…

Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala.
(zdroj: goodreads.com) 

Ukázka zahraničních obálek:
El viaje (Tierra de Magia, #1)(Španělsko) Trocada (Saga Trylle, #1)(Portugalsko) Switched. Il segreto del regno perduto (Trilogia dei Trylle, #1)(Itálie) Zamijenjena(Chorvatsko) Switched (Trylle Trilogy, #1)(Ebook)                         Ανταλλαγή (Τριλογία Τριλ, #1)(Řecko) 
Подменена (Трил, #1)(Bulharsko)                     Podmetnuta(Srbsko) 
Echangée (Trylle, #1)(Francie)  חלופית(Hebrejsky) ทริลล์ I ตอนการโจมตีของวิตทรา (Trylle Trilogy#1)(Thajsko) Подкидыш (Трилле, #1)(Rusko) Switched (Trylle Trilogy, #1)(Amerika)  Switched (Trylle, #1)(Anglie) Switched (Trylle Trilogy, #1)(Před vydáním v nakladatelstvích - ebook)

Autorka:
Amanda Hockingová je autorkou triologie o Tryllech, která se v USA stala bestsellerem, a dalších šest knih, jež si vydala na svůj náklad. Poté, co se prodalo – zejména ve formátu e-Book – více než milion jejích knih vydaných samonákladem, je obdivována jako typický příklad úspěchu v digitálním věku.

Žije v Minnesoté, kde pracuje na další knize. Více se o ní dozvíte na internetových stránkách www.amandahocking.blospot.com a www.trylleseries.com
(zdroj: kniha)


Moje hodnocení

Děj:
LOVE THESE SERIESWendy neměla zrovna hezké dětství. Otec jí zemřel, když jí bylo pět let, a matka se jí pokusila o jejích šestých narozeninách zabít. O jedenáct let později se snaží zapadnout do kolektivu nové školy. Ve škole na ni navíc neustále zírá její sexy spolužák Finn Holmes. A když po nevydařeném plese uteče před ním domů, stejně se objeví v jejím okně a poví jí, že není člověk, ale Tryll – bytost s nadpřirozenými schopnostmi podobná Trollovi. Je to pravda?

S touhle knížkou mám tak trochu potíže. Pořádně jsem nevěděla, jak napsat obsah. Vlastně to bylo jedno velké utrpení. Dějová linka se mi celkem líbila, ale s hlavními postavami jsem měla velký problém. Wendy je sice 18, ale chová se ze začátku jako dvanáctiletý spratek. Pak se děsí Finna, nakonec k němu po pár stránkách cítí. A jakmile začne jít do tuhého, je to pro mě fňukna. Vlastně všichni se tam chovali, jako by jim bylo něco málo přes dvanáct a ne 20 a víc.

Dále bylo všechno tak strašně uspěchané a divné, že jsem na to zírala a snažila se to pobrat. Nejlepší na téhle knížce byla bonusová povídka na konci. Moc hezká a při ní jsem se bavila. Možná kdyby autorka napsala podobně Dědičku, myslím v er-formě, bylo by to pro mě stravitelnější.
Love It  
Styl psaní:
ÁÁÁ!!! Ano, i takhle by se to dalo vyjádřit. Byla to děs a hrůza. Nechápu, co na tom každý vidí. Strašné. Jediné, co se mi líbilo, byla povídka Vittra útočí.

Hodnocení obálky:
Moc hezká, myslím, že je dokonce originální. Jsem s ní spokojená. Ale vím se mi líbí francouzská a bulharská.

Klady knížky: 
+ Obálka
+ Bonusová příběh


Zápory knížky:
- Otravní hrdinové
- Styl psaní


Reakce po dočtení knížky: Ehm, co to mělo být?!


Shrnuto, podtrženo:
Dědičku jsem si vybrala, protože to měl být fenomén z internetu. Jen to slovo internetu, mě mělo trknout, ať si s tím nic nezačínám. Wendy mě štvala na každé stránce, Finn byl divný a zbytek ještě divnější. Jediná postava, která se mi celkem zamlouvala, byl Tove. Děj byl hezky vymyšlený, ale děl se moc rychle a celkově byl tak divně napsaný. Možná za to mohl překlad, ale kdo ví? Možná si knížku přečtu v originále, abych mohla porovnat.

Půl hvězdičky je za příběh a děj, půl hvězdičky Tovea a hvězdička za bonusový příběh. Snad další kniha bude lepší.

Hodnocení:
2/5



Zdroje:
weheartit.com
https://www.goodreads.com/book/photo/13448322-el-viaje
https://www.goodreads.com/book/photo/13557036-trocada
https://www.goodreads.com/book/photo/13403651-switched-il-segreto-del-regno-perduto
https://www.goodreads.com/book/photo/17979496-zamijenjena
https://www.goodreads.com/book/photo/9434079-switched
https://www.goodreads.com/book/show/15709957
https://www.goodreads.com/book/photo/17797681
https://www.goodreads.com/book/photo/12962778-podmetnuta
https://www.goodreads.com/book/photo/21802687-echang-e
https://www.goodreads.com/book/photo/16073773
https://www.goodreads.com/book/photo/16060147-i
https://www.goodreads.com/book/photo/20986378
https://www.goodreads.com/book/photo/12458829-switched
https://www.goodreads.com/book/photo/11457525-switched
https://www.goodreads.com/book/photo/8564935-switched
http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/ciu/5d/e2/9451d7679f660ac1d1887a.L._V388484954_SX200_.jpg



v rámci projektu EXTRA týden

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)