20. července 2014

Dýchání pod vodou - Alex Flinn

Dýchání pod vodou (Dýchání pod vodou #1)Název: Dýchání pod vodou
Autor: Alex Flinn
Rok vydání v ČR: 2013
Vydavatelství: Moba
Originální název: Breathing Underwater
Série: Dýchání pod vodou
Počet stran: 214
Hodnocení na goodreads.com: 3,91 při 5 024 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 68% při 42 hodnocení




Anotace:
Nick je jedním z vyvolených. Studuje vysokou školu, je inteligentní, oblíbený, bohatý. Lidé si myslí, jak snadný má život. Až na jednu věc. Nick nikdy nikomu neřekl o otcově násilnické povaze. Když se Nick setká s Caitlin, myslí si, že se všechny jeho problémy vyřeší. Caitlin má všechno, co Nick kdy chtěl - je krásná, talentovaná a miluje ho. Najednou se všechno změní. Nick se musí smířit s tím, že mu jeho otec dal víc než jen zelené oči a peníze. V trýznivé cestě sebeobjevování se Nick dozví pravdu o sobě samém – věta „jaký otec, takový syn“ v sobě může skrývat i cosi děsivého.
(zdroj: goodreads.com)


Ukázka zahraničních obálek:
 Respirar bajo el agua  (Španělsko) Breathing Underwater (Breathing Underwater, #1) (Originální)
Breathing Underwater (Originální)

Autorka:
Alex Flinn je mladá autorka novel pro mladé. Do dnes již napsala 10 knih, které byly publikovány.
Flinn se narodila v Glen Cove, New York a vyrostla v Syosset, New Yorku a Miami, na Floridě. Ve věku pěti let začala přemýšlet o tom, že by chtěla být spisovatelkou a začala přispívat svým úsilím do časopisů. Ve dvanácti letech se odstěhovala do Palmetto Bay, na Floridu, na předměstí Miami, kde stále žije. V novém bydlišti měla problém najít na nové škole kamarády, později na toto řekla, že je to zkušenost, která ji hodně inspirovala k psaní, zejména kniha Breaking Point.

Vystudovala Miami-Palmetto High School a studovala v oboru divadelního umění programu s názvem PAVAC (Performing A Visual Arts Center), který inspiroval některé její knihy, Diva. Vystudovala University of Miami (operu), pak šla na právnickou školu v Nova South Eastern University, a poté šla na právní praxi na 10 let. Po praxi odchází a věnuje se, na plný úvazek k psaní (po přijetí její třetí knihy.)

Je vdaná za Eugene Flinna a má dvě dcery.
(zdroj: databazeknih.cz)


Moje hodnocení
Děj:
Nick má všechno. Jeho otec je bohatý, jde mu to ve škole, je inteligentní… Skrývá ale děsivé tajemství – jeho otec ho doma bije. Když potká Caitlin, zdá se, že jeho život začíná být růžovější. Má komu se svěřit ohledně svého tajemství. Kamarád Tom mu začne vyčítat, že se ke Caitlin chová jako hulvát. Jak daleko to může zajít? To nemáte ani tušení…
Couple

Knížka by měla řešit sebepoznání a domácí násilí, což z velké části splňuje. Obdivuji autorku, že si udělala průzkum, šlo to z knihy poznat. Nad knížkou pak přemýšlíte několik dní po tom, co ji přečtete.

Co mi na ní vadilo? Dobře, Nick chodil s dokonalou Caitlin. Je krásná, štíhlá a umí zpívat. Ale jak se k ní choval… a ona si to nechala líbit. Sice je to realita, ale ona prostě neřekla nic, ani se mu nějak nevzepřela. Nad tím jsem občas obracela oči v sloup.

Celá knížka je napsaná retrospektivně. Nick chodí do školy a vzpomíná na to, co se dělo s Caitlin, jak se k ní choval, jak se k němu choval jeho otec… Místy mi to přišlo, že to nepsal puberťák, spíše kluk okolo třinácti let. Choval se tak strašně divně, jako by byl blázen či spadlej na hlavu.


Styl psaní:
Jak už jsem se zmínila, přišlo mi to jako deník třináctiletého kluka, který občas převzal věty k popisu Caitlin z dívčího románu, snažil se pít pivo a zapadnout mezi členy družstva amerického fotbalu. Ale jinak se mi styl psaní docela zamlouval.


Hodnocení obálky:
I'm breathing fine.  follow me -> WeArePanem
Pokud jsem to dobře pochopila, autorka v knize popisuje Caitlin s blonďatými vlasy. A holka na přebalu je má černé. Ale obálka se mi zdá celkem v pohodě.


Klady knížky:
+ mluví o vážných tématech
+ příběh s myšlenkou


Zápory knížky:
- hlavní hrdinové
- styl psaní


Reakce po dočtení knížky: Oddechovka.


Shrnuto, podtrženo:
Pokud si chcete přečíst oddechový příběh s hlubokou myšlenkou, je knížka Dýchání pod vodou. Sice možná nebudete spokojení s hlavními hrdiny, kteří jsou na palici, a se stylem psaní, jelikož hlavní hrdina se chová na třináct a ne na šestnáct. I přesto je to celkem obstojná knížka, jež vám bude ležet pár dní v hlavě. Navazuje na ni volné pokračování - kniha Hvězda.


Hodnocení:
3/5



Zdroj:
https://www.goodreads.com/book/photo/13087101-respirar-bajo-el-agua
https://www.goodreads.com/book/photo/18038920-d-ch-n-pod-vodou
https://www.goodreads.com/book/photo/389535.Breathing_Underwater
https://www.goodreads.com/book/photo/8364427-breathing-underwater
http://www.bluewillowbookshop.com/files/bluewillow/FlinnAlex%20ap1%20c.JPG
weheartit.com
 
v rámci projektu EXTRA týden

7 komentářů:

  1. Tahle kniha je úžasná :)
    Dobrá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta knížka má nádherný název!
    Dobrá recenze :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka vypadá pěkně, Zamlouvá se mi na jaké téma je napsané možná až přečtu rozečtenou knihu , tak se vrhnu na tohle.
    By the way: Imogen je zpátky! *-*

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku neznám, ale vypadá hezky, podívám se na ni. :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. O knížce slyším uplně poprvé.
    Takže děkuju za tip.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc dobrá recenze a knížka je taky super :3 warca

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)