28. září 2014

Poslední poklona Sherlocka Holmese - Sir Arthur Conan Doyle

Název: Poslední poklona Sherlocka Holmese
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: Omega
Originální název: His Last Bow
Série: Sherlock Holmes
Počet stran: 232
Hodnocení na goodreads.com: 4,46 při 10 643 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 86% při 84 hodnocení
Anotace:
i wish this was on the shoe. i would buy a pair just for this
Paní Hudsonová měla Sherlocka Holmese velmi ráda. Je sice pravda, že tento svérázný nájemník leckdy bytnou překvapil svými zvláštními zvyklostmi a ještě zvláštnějšími návštěvami, ale platil vždy královsky a navíc se k ženám choval jako opravdový britský gentleman. Doktora Watsona vcelku nepřekvapilo, když za ním jednoho dne přiběhla se slzami na krajíčku a naříkala, že její skvělý nájemník nejpravděpodobněji umírá. Holmesův nerozlučný přítel neváhal a vypravil se za detektivem. Tam ho čekala šokující zpráva. Sherlock onemocněl nemocí chudých rozšířenou hlavně na Sumatře. Tato choroba se přenáší dotekem a je smrtelná…



Autor: 
Sir Arthur Ignatius Conan Doyle byl britský spisovatel, proslulý především příběhy o Sherlocku Holmesovi, jež zásadně ovlivnily podobu detektivního žánru. Původním povoláním byl lékař. Jako autor byl velmi plodný – jeho tvorba zahrnuje kromě detektivek také historické a fantastické povídky a romány, dramata, poezii a literaturu faktu. Působil rovněž jako válečný zpravodaj. Byl aktivní v politice – kandidoval do parlamentu, zasazoval se o dodržování práva v případech protiprávně odsouzených, vystoupil proti nelidským podmínkám v belgickém Kongu a organizoval mezinárodní podporu jejich zlepšení, veřejně hájil zájmy Velké Británie ve válečných konfliktech, prosazoval projekt vybudování tunelu pod Lamanšským průlivem. Věnoval se také sportu, byl jedním z prvních automobilistů ve Velké Británii, propagoval začínající lyžování. V závěru života se zaměřil na šíření spiritismu. (zdroj: wikipedie.cz)


Můj názor

Cool Sherlock Print! | Sherlock Holmes Bibliography - Sir Arthur Conan Doyle Print | from Pemberleypond on @EtsyPo dočtení knihy Z archívu Sherlocka Holmese na mě čekal další recenzní výtisk od stejného autora. Bohužel začala škola a sepsání recenze jsem odkládala, neboť volného času bylo čím dál méně a času na odeslání ještě míň. Dneska jsem si konečně vyhradila trochu času, abych si srovnala myšlenky v hlavě a sepsala recenzi.
Jakmile jsem dočetla svou první knížku od sira Doyla, byla jsem tak moc natěšená na další díl ze „série“- z poličky na mě zírala Poslední poklona a lákala ke čtení. Trochu jsem se obávala, jestli autor nepozměnil styl nebo charaktery postav. Naštěstí strach má velké oči – v mém případě byl strach úplně neopodstatněný, už od první stránky mě kniha chytla a pustila až na konci.
Když porovnám tuto knihu a Z archívu Sherlocka Holmese, je Archív o trošičku slabší knihou. Nemůžu si pomoci, ale i když je Poslední poklona napsaná v roce 1917 (o deset let dříve než Archív), přijde mi propracovanější, čtivější a zajímavější. A povídka Poslední poklona - ta mi naprosto vyrazila dech!
Možná se opakuju, ale pokud musíte mít do školy přečtené dílo 19. století, Holmes je ta správná volba. Ať už po stránce jazykové (autorův styl se je opravdu zajímavý a čtivý) nebo po stránce obsahové (pro všechny příznivce Sherlocka – ať už toho z BBC nebo z bezpočtu filmů).

Hodnocení:

5/5

Mnohokrát děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku!
Více informací o knížce zde


Zdroje:
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/a2/07/12/a2071251d08a32bc8647d9ef772fb823.jpg
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d8/65/e1/d865e1b6eb0c8f497da001c5e46451f4.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Conan_doyle.jpg/250px-Conan_doyle.jpg

10 komentářů:

  1. Knížka vypadá moc dobře :)
    Sherlocka miluju, takže si tuhle knížku určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem překvapená, jak snadno se to četlo, to samé platí i u Archívu Sherlocka Holmese. Určitě stojí za přečtení (už jenom kvůli televizním a filmovým Sherlockům).

      Vymazat
  2. Asi bych to zrovna na čtení nezvolila ale ta obálka vážně nemá chybu.
    Skvěle napsaná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych si to asi nepřečetla, ale tak když se to někomu líbí, tak proč ne :)
    Pěkná rc:)

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych si tuhle knížku asi nepřečetla, ale recenze se ti povedla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. O Sherlockovi jsem četla pouze jednou, a to v devíti letech, ale i přes můj tehdejší věk se mi detektivní náměty líbily. Recenze je opravdu super, zaujala mě! :) A jak si zmínila - když budeme mít povinnou četbu, ráda sáhnu po této knize :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze :) Sherlock je moje oblíbená knižní postava, takže si knížku určitě přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle vypadá zajistě dobře, uvažuji vážně o tom, že se dám do čtení série Sherlocka Holmese. Uvidím. A máš pěknou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Popravdě já jsem viděla jen ten seriál. :'D
    -CrazyJull

    OdpovědětVymazat
  9. nekdy si budu muset nejakeho toho Holmese precist :-)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)