3. září 2014

Z archívu Sherlocka Holmese - Sir Arthur Conan Doyle


Název: Z archívu Sherlocka Holmese
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: Omega
Originální název: The Case-Book of Sherlock Holmes
Série: Sherlock Holmes
Počet stran: 288
Hodnocení na goodreads.com: 4,20 při 7 720 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 95% při 33 hodnocení
Odkaz na databazeknih: http://www.databazeknih.cz/knihy/z-archivu-sherlocka-holmese-211830

Anotace:
Po letech strávených detektivní prací v pochmurném Londýně zatoužil Sherlock Holmes po klidu a rozhodl se aktivní činnost ukončit. Osud ale rozhodl jinak. Z přání nejlepšího odborníka na zapeklité kriminální případy z minuty na minutu udělal trosky. Na příjemné procházce po krásném okolí své vilky v Sussexu spatřil profesora místní školy Fitzroye McPhersona, jak se najednou na útesu nad mořem začal motat jako opilý a v agónii svíjet. Smrt přišla vzápětí. Proč ale v posledním okamžiku profesor vykřikl nepochopitelná slova „lví hříva“? Zanedlouho potom na stejném místě záhadně zahyne i profesorův pes. Takový případ nemůže nechat Sherlock nevyřešený…
 Autor:  
Sir Arthur Ignatius Conan Doyle byl britský spisovatel, proslulý především příběhy o Sherlocku Holmesovi, jež zásadně ovlivnily podobu detektivního žánru. Původním povoláním byl lékař. Jako autor byl velmi plodný – jeho tvorba zahrnuje kromě detektivek také historické a fantastické povídky a romány, dramata, poezii a literaturu faktu. Působil rovněž jako válečný zpravodaj. Byl aktivní v politice – kandidoval do parlamentu, zasazoval se o dodržování práva v případech protiprávně odsouzených, vystoupil proti nelidským podmínkám v belgickém Kongu a organizoval mezinárodní podporu jejich zlepšení, veřejně hájil zájmy Velké Británie ve válečných konfliktech, prosazoval projekt vybudování tunelu pod Lamanšským průlivem. Věnoval se také sportu, byl jedním z prvních automobilistů ve Velké Británii, propagoval začínající lyžování. V závěru života se zaměřil na šíření spiritismu. (zdroj: wikipedie.cz)



Můj názor

Když jsem se rozmýšlela, jakou knihu si vybrat k recenzi mezi tolika úžasnými tituly, moje volba padla na knihu od sira Arthura Conana Doyla. Jakožto velká fanynka seriálu Sherlock od BBC jsem si knihu nemohla ujít!
Abych řekla pravdu, nevěděla jsem, co od Archívu čekat. Podle anotace jsem si myslela, že se bude zabývat jedním jediným případem. Jakým překvapením bylo zjištění, že kniha se skládá z dvanácti povídek. To ale nevadí, protože se dá v ději jednoduše orientovat, nemusíte listovat zpátky v knize, abyste zjistili složité vztahy mezi pachatelem a obětí. Ne, nic takového.
Sherlock je opravdu mistr dedukce. Stačí mu pár faktů, které si ověří, pak jen zadumaný pohled, při kterém máte pocit, že slyšíte, jak mu to v hlavě šrotuje a všechno do sebe zapadá. Rozuzlení případu většinou bývá pro mě nejlepší část celého příběhu, protože Sherlock zopakuje celý příběh a přihodí k němu racionální řešení problému, při němž kroutíte hlavou a říkáte si, proč vás to nenapadlo.
MYSTERY, DETECTIVE, CRIME: The Complete Sherlock Holmes by Sir Author Conan DoyleNesmím opomenout úžasného vypravěče a Sherlockovu pravou ruku, doktora Watsona. Styl, jakým autor píše skrze Watsona, mi naprosto sedl a byla jsem příjemně překvapena, jak si autor hraje s jazykem – tím myslím způsob, jakým se dokáže vyhnout používání slovo který, protože tento problém objevuji v čím dál více knížkách.
Co na závěr? Pokud jste nikdy nic od Arthura Conana Doyla nečetli (stejně jako já, ale vím, že to musím napravit!), nemusíte se bát, že byste něčemu nerozuměli nebo nevěděli spojitosti… Doporučuji každému bez rozdílu na věk! Takové knížky by měli zařadit do seznamů povinné četby!



Hodnocení:
5/5


Mnohokrát děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku!
Více informací o knížce zde


Zdroje obrázků:
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/f6/9a/d4/f69ad46f33a5ce68edcbe52801629cd6.jpg 
http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c5/5b/7a/c55b7a2bab3c2ea3a33d7624d0bc1f30.jpg
knihyomega.cz

1 komentář:

  1. Tak tohle vypadá vážně slibně! :) Musím se přiznat, že jsem ještě nic od tohohle autora nečetla (jo, stydím se), ale myslím, že to brzo napravím :D

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)