29. října 2014

Na první pohled - Grégoire Delacourt

Na první pohledNázev: Na první pohled
Autor: Grégoire Delacourt
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: Host
Originální název: La première chose qu'on regarde
Série: -
Počet stran: 232
Hodnocení na goodreads.com: 3.23 při 175 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 53% při 22 hodnocení






Anotace:
Jako každý večer sleduje Arthur Dreyfuss svůj oblíbený seriál, když vtom někdo zaklepe na dveře. V ­trenkách se šmouly jde otevřít a ­nevěří vlastním očím: za dveřmi stojí Scarlett Johanssonová, hollywoodská hvězda, která byla v­ různých anketách několikrát zvolena nejkrásnější ženou světa.

On je dvacetiletý automechanik, žijící osaměle v­ malém vesnickém domku v ­Pikardii. Ona je šestadvacetiletá slavná herečka, která se ocitla v ­nesnázích. Zdá se, že mezi nimi leží celý vesmír, ráno se však koná zázrak: Scarlett je stále u­ Arthura doma!

Prostý milostný příběh? Ne tak docela, tito hrdinové mají šrámy na duši, které se nedají tak snadno vyléčit: on v ­dětství ztratil sestru i­ otce a ­matka propadla alkoholu a­ posléze šílenství. Po ní touží miliony mužů, a­ přesto se cítí sama. Všechny dívky by se jí chtěly podobat, a ­přitom netuší, jak vnější vzhled dokáže ničit život. Být redukována na pouhý objekt touhy totiž může být velmi frustrující.

Grégoire Delacourt ve svém novém románu vypráví o ­křehkosti rodící se lásky a ­o ­tom, jakou moc mají slova: ta, která uzdravují, i ­ta, která ubližují. Pod slupkou zdánlivě přeslazeného románu jako z­ červené knihovny se skrývá příběh o ­povrchnosti vnímání zevnějšku, o ­diktatuře krásy, o ­osamělosti a ­hledání lásky.


Ukázka zahraničních obálek:
 La première chose qu'on regarde (Originální, Francie)La première chose qu'on regarde (Francie) La prima cosa che guardo (Itálie)Katseenvangitsijat (Finsko) Какво поглеждаш най-напред (Bulharsko)Im ersten Augenblick (Německo)


Foto © Benjamin DecoinAutor:  
Grégoire Delacourt (nar. 1960)  je rodák z­ Valenciennes. Je majitelem úspěšné reklamní agentury a­ podle svých slov se rozhodl, že by jednou chtěl napsat něco delšího než reklamní slogan. Vydal proto autobiografický román L’écrivain de la famille (Rodinný spisovatel, 2011), za nějž získal četné ceny (například Cenu Marcela Pagnola nebo Cenu Carrefour za debutový román). Delacourtovou druhou knihou (a­ první přeloženou do češtiny) je Seznam mých přání (2012; česky 2013). Jen ve Francii se ho prodalo více než 400 ­000 výtisků, vyšel v­ sedmadvaceti zemích a ­podle románové předlohy vznikl film. Román o­ zrození jedné lásky Na první pohled vyšel ve Francii v ­roce 2013.


Moje hodnocení

Scarlett is a goddess... absolutely love her.Na rovinu přiznávám, že nevím, do čeho jsem šla. Ale to je ta posedlost nádhernými obálkami a slibně znějícími anotacemi. Chtěla jsem změnu – nějakou knížku, která by nespadala do Paranormal romance, YA, fantasy... Prostě něco, co by se mohlo odehrát v realitě.

Pokud očekáváte typický milostný příběh, kde se on a ona zamilují na první pohled a kniha bude sledovat jejich vztah, budete zklamaní. Ono tam nějaké to cukrování a klišé jsou, ale... Hlavně se neodradit začátkem -Na první pohled se ze začátku na typický milostný román netváří. Jakmile otevřete knížku na první straně, vyskočí na vás věta: Arthur Dreyfuss měl rád velká ňadra. Když jsem přečetla tuhle první větu, zůstala jsem zírat s otevřenou pusou a nevěděla, jestli mám pokračovat. (To bylo tím, že jsem očekávala něco úplně jiného.)

Jak jsem se pomalu prokousávala dál a dál, nebylo to tak strašné. Až na autorův styl psaní. Buď mi blbla čtečka, nebo je tak to opravdu v knize napsané. Řekněme, že se autor neobtěžuje s použitím přímé řeči a patlá všechno dohromady. Mhouřila jsem oči a četla pořád dokola rozhovory hrdinů, které byly shrnuty v jednom odstavci. A dlouho trvalo, než jsem pochopila, co kdo říká.

Na druhou stranu se mi líbilo, že autor se snaží knihu odlehčit a píše v ní podrobnosti o filmech, seriálech, místech… Zjednodušeně, je srandovní číst jeho „myšlenkové pochody“ v době, kdy si hlavní hrdinové neví rady. Popisy filmů, ve kterých hrála Scarlett, popisy míst, které s Arthurem navštíví, popisy vín, které pijí... 

Grégoire Delacourt / Quand le prénom est une marque - #FranceInfo #roman #Delacourt

Postavy nechci moc rozebírat, protože by zápletka ztratila kouzlo. ;-)

K samotnému ději a zápletce nemám žádnou výtku, autor si s vámi pohrává, zamotává a rozmotává příběh.Dokonce přijde i nějaká ta romantická (možná až klišoidní) chvilka, dočkáme se nečekaných zvratů a špetky černého (i nečerného) humoru. Autor dokáže překvapit, zvláště koncem, který jsem opravdu takový nečekala. 


Hodnocení:
Můj dojem kazí autorův styl psaní, kde si nedělá hlavu s přímou řečí, ale naproti tomu tu máme sympatické postavy, které se sice občas chovají trochu divně, celkem dobrou zápletku a zajímavý konec, který mi ještě pořád leží v hlavě. Ona by si kniha zasloužila 3,5 hvězdičky, ale díky konci se to vyšplhalo na 4. ;-)

4/5

Zdroje:
https://www.goodreads.com/book/photo/22102606-la-prima-cosa-che-guardo
https://www.goodreads.com/book/photo/17617282-la-premi-re-chose-qu-on-regarde
https://www.goodreads.com/book/photo/20885094-katseenvangitsijat
https://www.goodreads.com/book/photo/21988992-la-premi-re-chose-qu-on-regarde
https://www.goodreads.com/book/photo/18224124--
https://www.goodreads.com/book/photo/22053181-im-ersten-augenblick
http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/autori/delacourt-gregoire
www.pinterest.cz

6 komentářů:

  1. Máš sice pěknou recenzi, ale po téhle knize bohužel nikdy nesáhnu (nejspíš) :) Už jenom kvůli tomu, že píšeš o autorově divné stylu psaní. To mě dost odradilo a stejně tyhle knihy mi nesedí. Ale jinak je recenze povedená ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem četla, ale nijak zvlášť se mi nelíbila..podle mě jsou i o doost lepší knížky :)
    Hezky napsaná recenze :3

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě :)
    Asi se po ní podívám v knihovně :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku bych si asi nepřečetla, každopádně, recenzi jsi napsala úžasně^^

    OdpovědětVymazat
  5. Obdivuji lidi co dokážou napsat takhle dobrou recenzi ale po knize bych asi opravdu nešáhla.

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha zní vážně zajímavě. až budu mít čas, určitě si jí přečtu. :)
    -CrazyJull

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)