14. února 2015

Na útěku - Rachel Wardová

Na útěku (Čísla, #1)Název: Na útěku
Autorka: Rachel Ward
Rok vydání v ČR: 2011
Vydavatelství: Egmont
Originální název: Numbers
Série: Čísla/ Numbers
Počet stran: 320
Hodnocení na goodreads.com: 3,44 hvězdičky při 14,793 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 69% při 87 hodnocení
Web autorky: http://www.rachelwardbooks.com/ 
Web knížky: http://www.rachelwardbooks.com/books/ 




 Anotace:
Jem už od malička vidí v očích lidí čísla. Co ta čísla vlastně znamenají, pochopí v den matčiny smrti – jsou to data, dny, kdy lidé, kterým se dívá do očí, zemřou. Život je pro Jem těžký, dokud nepotká kluka, kterému říkají Spider. Svět je náhle mnohem krásnější. Ale cestou do Londýna Jem pozná, že se blíží veliké neštěstí, které navždy otřese jejich životy… Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí. Jem prožívala těžké dětství. Stěhovala se od jedné pěstounky k druhé a všude si připadala jako cizinec. Nejraději se toulala sama a tak tomu bylo i v okamžiku, kdy potkává kluka, jemuž přezdívají Pavouk. Náhodné setkání jí změní život. Nachází někoho opravdu blízkého a svět se rázem stává snesitelnější. Společně se potulují kolem jednoho z londýnských kanálů, klábosí o všem možném a pomalu se sbližují. Na jednom z výletů do města se stanou svědky tragického neštěstí, které Jem předem předpoví. Oni sami katastrofě uniknou, ale ta je jen začátkem událostí, které navždy otřesou jejich životy.

Ukázka zahraničních obálek:
 Numbers (Numbers, #1) (originál) Numbers (Numbers, #1)(originál) Den Tod im Blick (Numbers, #1)(Německo) Numbers: Den Tod im Blick (Numbers, #1)(Německo)Intuitions (Intuitions, #1)(Francie) Números - Luta Contra o Tempo (Números, #1) (Portugalsko) Numbers (Numbers, #1)(Indonésie) Числа. Время бежать(Rusko) Döden i dina ögon (Döden i dina ögon, #1)(Švédsko) Sayılar(Turecko) A menekülés (Számok #1) (Maďarsko) Numbers (Numbers, #1) (Itálie)

Autorka:  
Rachel Ward bydlí v Bath ve Velké Británii se svým manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Má ráda čtení, časná rána, vegetariánskou stravu, sledování filmů a brambory ve všech podobách. V současné době píše romány pro teenagery a mladé dospělé. Její první román, "čísla" byl zveřejněn v lednu 2009.






Moje hodnocení

Jem vidí odmalička čísla v očích jiných lidí. Mamka jí zemřela, když byla ještě malá a Jem se teď snaží protlouci životem, jak jen to jde. Ostatní lidé ji považují za outsidera, pomalu ji vyčleňují na úplný okraj společnosti, jenže jí je všechno jedno, a tak není divu, že u žádného pěstouna moc dlouho nevydrží a škol vystřídala nespočet. Žádné přátele nechce, protože se nerada váže a ví, že stejně by je brzo ztratila. Jednou tohle pravidlo poruší a seznámí se s klukem, kterému neřeknou jinak než Pavouk. Jenže když se mu podívá do očí, zjistí, že moc času mu nezbývá. Na jednom z výletů po Londýně jsou Jem a Pavouk svědky katastrofy. A dobrodružství může začít.

Knížka se sice tváří jako normální young adult fantasy, ale zdání klame. Hned na začátku zjistíte, že Jem není svatoušek ani nevzdychá nad kluky, jak mají nádherné svaly, oči, vlasy... Zkrátka nic typického pro YA. Četla jsem sice pár negativních ohlasů stylu „spousta sprostých slov, nevyužitý potenciál“. Nemyslím si to. Klidně bych uvěřila, že postavy z knihy jsou skutečné a autorka sepsala jejich příběh (no dobře, ta tragédie se myslím nestala, i tak je to podle mě proveditelné). Nesnáším, když postavy mluví, jakoby strávily celou věčnost zavřené ve Slovníku spisovné češtiny. Tady sice narazíte na soustu sprostých slov (ano, nic pro tebe Jo!), ale toto těmhle postavám patří.

Další výhodou Na útěku je, že nevíte, co se stane na další stránce. Knížka mě vtáhla do děje hned od první stránky a vyplivla mě až na konci. Nechybí tu akce, dobrodružství a napětí. Dějová linka se sice drží nápadu čísel, které vidí Jem v očích jiných lidí, postavy žijí normálním životem a svět se točí dál.

Celý příběh je na mě příliš krutý, syrový, sice to tak má být, svět není procházka růžovým sadem, jen já jsem nic takového ještě nečetla. Za tohle jsem knížce odebrala tu půl hvězdičku. Jinak rozhodně Na útěku stojí za přečtení. Už se těším na další díl!

Hodnocení:

4,5/5

Děkuji KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního e-booku.
E-book k zakoupení zde


Zdroj:
databazeknih.cz
http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Rachel%2BWard%2B2012%2BSummer%2BTCA%2BTour%2BDay%2B2%2BkQZyiwK8IA2l.jpg
http://th00.deviantart.net/fs70/PRE/i/2012/192/f/c/numbers_by_ritta1310-d56tkpu.jpg

4 komentáře:

  1. Knížka mě dost zaujala, nejspíš se po ní poohlídnu v knihkupectví.
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. tato serie na me taky ceka na policce :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenzia! :))
    Ja som sériu ešte nečítal, ale veľmi ma láka :)))
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku mám doma a po tvé recenzi se na ni těším ještě víc! Úžasná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)