2. dubna 2015

Dvojí tvář - Kathrin Lange

18161534Název: Dvojí tvář
Autorka: Kathrin Lange
Rok vydání v ČR: 2013
Vydavatelství: Fragment
Originální název: Schattenflügel
Série: Thiller
Počet stran: 200
Hodnocení na goodreads.com: 3,61 hvězdičky při 59 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 80% při 26 hodnocení




Anotace:
Když se patnáctiletá Kim seznámí se záhadným a přitažlivým Lukasem, nemá ani tušení, že chodil s její starší sestrou Ninou, kterou před dvěma lety našli mrtvou – s třpytivou vážkou na obličeji. Kim se do Lukase zamiluje. Neustále ale pochybuje o tom, zda mu může důvěřovat. Ve chvíli, kdy chce na svoje obavy zapomenout, zmizí další dívka. Rozum jí napovídá, aby byla opatrná… Co když je ale všechno jinak, než si myslí?

Ukázka zahraničních obálek:

(Slovensko) Schattenflügel: Die Arena Thriller (German Edition)(Originál)




Autorka:  
Kathrin Lange se narodila v roce 1969 v Goslaru. Pracovala zprvu jako nakladatelská knihkupkyně a mediální designérka, v roce 2005 se však stala profesionální spisovatelkou. Je známá především svými historickými romány a knihami pro mládež. Dvojí tvář je její první thriller. Kathrin Lange žije se svou rodinou poblíž Hildesheimu.






Moje hodnocení 

.Dragonfly. Check out Google to find 10 Interesting facts about Dragonflies. Amazing they have been with us for so long.Kimina sestra Nina byla zavražděna před dvěma lety. Našli ji ve sklepě opuštěného domu s vážkou položenou na tváři. Od té doby se Kim se smrtí nemůže vyrovnat, obviňuje se, že na smrti své sestry má podíl. Z veselé holky se stane šedá myš a všichni ve škole ji považují podivínku. Když se náhodou setká ve škole se záhadným Lukasem, netuší, jak moc jí změní život.

Podle wikipedie je thiller žánr, který má u čtenáře nebo diváka vyvolat silné napětí a emoce. Je blízký hororu, s nímž často splývá. A podle anotací celé série Thiller, kterou vydává Fragment, nejspíše očekáváte, že se strachy nebudete spát, že budete napnutí až k prasknutí, co se stane na další stránce… Musím vás zklamat, ale já bych osobně tuhle knížku považovala za slabý odvar hororu (plus nějaká ten pokus o romantickou linku).

Čekala jsem, že se autorka zaměří více na Kimino pátrání po vrahovi, že knížka bude nabitá akcí a bude šlapat jako švýcarské hodinky. Chyba. Téměř celá knížka se vleče:  než se seznámí Kim s Lukasem, než dojde k zavraždění další holky (spoiler: je to někdo z Kimina okolí, jaké překvapení!), než nastane „zvrat“ (spoiler: obviní Lukase!) a než se to všechno zase rozmotá a skončí. Je tu výjimka: chvíli před koncem najednou knížka nabrala spád a začala mě bavit. Bohužel konec to všechno zničil. (spoiler: konec typu „a žili šťastně až do smrti“)

Greek Damselfly, damselflies can be found in freshwater habitats from temporary pools to waterfalls, but individual species occupy only habitats within a certain range of water speeds.Už od začátku jsem tušila, kdo je vrah, a v průběhu čtení mi to knížka potvrdila. Ale to není všechno! Přesně víte, co se stane na další stránce a autorka tomu všemu dává korunu. 
Například když hlavní hrdinové hledají  ztracený mobil. Vy víte, že tam bude, ale musíte přečíst odstavec o tom, jak nahmatali něco tvrdého, kovového, co když to nebude ono. Na konci odstavci autorka napíše „naprosto překvapivou větu“: Byl to Ninin mobil! A tenhle styl psaní se nese celou knihou, což mě opravdu vytáčelo a několikrát jsem knížku naštvaně odložila.

Postavy? Další věc, která je špatně. Lukas ještě celkem ušel, Sigurda bych taky ještě skousla, ale Kim mě neskutečně vytáčela. Celou knížku jen fňukala buď ohledně své sestry (to by ani tak nevadilo), nebo ohledně Lukase (to mě naopak vytáčelo). Všechny postavy mluvily strašně škrobeně, zvláště náctiletí, kteří se sice snažili mluvit jako dospělí, ale chovali je jako šestileté děti. Dospělí mi také nepřišli moc věrohodní. A psycholog? Klišé stylu „Jaké máš z toho pocity?“ se opakovalo na každém sezení.


Hodnocení:
Před tím, než jsem si tuhle knížku vybrala, pro jistotu jsem si přečetla hodně recenzí, většina z nich tuhle knížku vychvalovala. Ona by nebyla tak špatná, kdyby neměla nálepku thiller, kdyby byla určená mladším čtenářům. Ale mě nějak nezaujala, měla jsem problém se do ní začíst a neodložit ji. Škoda. Knížka měla nápad, jen kdyby byla trochu lépe zpracovaná.  

Přesto měla své světlé chvilky. Sice ne mnoho, ale nějaké ty plusové body tu jsou. Ale pokud je vám 15 let a více a čtete YA knihy, budete se nejspíše nudit.

2/5

Děkuji KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního e-booku.
E-book k zakoupení zde


Zdroj:
databazeknih.cz
http://www.knihcentrum.cz/v-znameni-vazky/d-130540/
https://www.goodreads.com/book/photo/19270270-schattenfl-gel
https://d.gr-assets.com/books/1372950291l/18161534.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/45/5e/37/455e3765676b08d0d414a5817dd41ee9.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/62/8f/63/628f6312e0cabaed64ae9530d8907e70.jpg
http://www.romanmentoren.de/wp-content/uploads/2013/02/Lange_72dpi.jpg
pinterest.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)