7. června 2015

Eleanor a Park - Rainbow Rowellová

Eleanor a ParkNázev: Eleanor a Park
Autorka: Rainbow Rowellová
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: YOLI
Originální název: Eleanor a Park
Série: -
Počet stran: 335
Hodnocení na goodreads.com: 4,16 hvězdiček při 33 751 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 84% při 271 hodnocení

Anotace:
Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře. Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály.

Ukázka zahraničních obálek:

Eleanor & Park (originál) Eleanor & Park(originál) Eleanor and Park (originál) Per una volta nella vita (Itálie) Eleanor & Park. Per una volta(Itálie)  Eleanor & Park(Indonésie) Eleanor og Park (Dánsko) Eleanor és Park (Maďarsko) Eleonora & Park (Srbsko) Eleanor & Park(Vietnam)


Autorka:
Rainbow Rowell napsala velmi úspěšné knihy. Někdy píše o dospělých. Někdy o teenagerech (Eleanor a Park je toho příkladem). Ale vždy píše o lidech, kteří až moc mluví. O lidech, kteří se cítí, jako že něco zpackali. Nebo o lidech, kteří jsou zamilovaní. Žije v Nebrasce se svým manželem a dvěma syny
Zdroj: databazeknih.cz

Moje hodnocení 

Začalo to úplně nevinně – Park nechal tu novou holku Eleanor, aby si sedla vedle něho v autobuse, i když to mohlo znamenat, že se mu budou posmívat. Ale díky komixům si k sobě vytvoří velmi zvláštní vztah.

Tahle kniha byla všude! Opravdu. Když brouzdáte ve volných chvilkách po knižních blozích, abyste zjistili, jaké knížky by stálo za to si přidat do nekonečného „To read“ seznamu, narazíte na většině z nich právě na tuto zvláštní knížku. Ano, troufám si tvrdit, že Eleanor a Park je opravdu zvláštní kniha, protože nevím, co si o ní mám myslet. Abych to upřesnila: pořád mi leží v hlavě.

Eleanor se právě nastěhovala se svými sourozenci a maminkou do domu nevlastního otce. Domek je malinký, všechny děti spí v jednom pokoji, takže tu nemá nikdo žádné soukromí. Každé ráno kombinuje různé kusy oblečení a vychází z toho dost bláznivé kreace, to všechno navíc podtrhávají její kudrnaté rezavé vlasy. Ale hlavně: chce zůstat sama sebou.
 
Park je na půl Asiat (jeho máma pochází z Korey). Miluje komixy, chce si udělat řidičák, ale hlavně – snaží se zapadnout a nevyčuhovat. Jednoho dne se v autobuse objeví Eleanor. A on ani netuší, jak moc se jim změní život.

Toť krátká charakteristika postav. Nechci pokračovat, to byste si to pak neužili a proklínali mě. Oba hrdinové mi byli moc sympatičtí, trochu víc jsem si oblíbila Parka, protože mě Eleanor sem tam naštvala tím, jak spoiler: sebou nechala zametat a Park ji prostě nesměl bránit, ale to se dalo přehlídnout. Bylo parádní sledovat, jak se jejich vztah postupně vyvíjí a jak si k sobě pomalu nacházejí cestu.

Příběh byl naprosto úžasný a hodně nepředvídatelný. Autorka si pohrála s dějem, postavami a prostředím, za což jí patří můj veliký obdiv. Bohužel to samé nemůžu říct o konci, protože to bylo prostě… grr… Tohle nečekáte! Byla bych nadšená, kdyby to skončilo trochu uzavřeněji. Místo toho máte pocit, že zapomněli v tiskárně nevytisknout celou poslední stránku. Ono to skončilo tak otevřeně, že jsem asi pětkrát přečetla poslední stránku s údivem, pak knížku naštvaně zavřela s tím, že si musím přečíst nějakou další knížku od Rowellové.
 
Hodnocení:
Eleanor a Park je velmi milá knížka se zvláštním a neokoukaným dějem. Oběma hrdinům budete držet palce a přát si, aby to všechno dopadlo dobře. Celý příběh je navíc prošpikován hudbou a komixy. Jenom se pořádně připravte na konec! ;-)
5/5
  

Zdroje:
http://yoli.cz/ors/kcfinder/upload/images/eleanor%20a%20park%20obr%C3%A1zek.jpg
http://www.yainterrobang.com/wp-content/uploads/2014/02/eleanor-and-park-phone-phone-1.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/36/5c/52/365c527b2512c90713178f0b1d9221b8.jpg
https://www.goodreads.com/book/photo/17322949-eleanor-park
https://www.goodreads.com/book/photo/12250584-eleanor-park
https://www.goodreads.com/book/photo/22396149-eleanor-and-park
https://www.goodreads.com/book/show/18665794-per-una-volta-nella-vita
https://www.goodreads.com/book/photo/18870649-eleanor-park
https://www.goodreads.com/book/photo/23633718-eleanor-park-per-una-volta
https://www.goodreads.com/book/photo/20634095-eleanor-og-park
https://www.goodreads.com/book/photo/23241465-eleanor-s-park
https://www.goodreads.com/book/photo/23382512-eleonora-park
https://www.goodreads.com/book/photo/24510659-eleanor-park

1 komentář:

  1. Pěkná recenze! Mně osobně se kniha moc líbila. Především mě zaujala odlišnost hlavních hrdinů celkově jejich milí, však trochu krutý příběh :/
    Jediné, co se mi však nelíbilo, byl konec, který mi přišel otevřený a neustále mě nutil přemýšlet nad tím, jak to vlastně skončilo .......
    PS: Moc děkuji za přehled všech obálek, vždy se moc ráda podívám. Leckdy o knihách v cizích zemích nemám ani ponětí :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)