28. srpna 2015

Elita - Kiera Cassová

Elita (Selekce, #2)Název: Elita

Autorka: Kiera Cassová
Rok vydání v ČR: 2015
Vydavatelství: COOBOO
Originální název: The Elite
Série: Selekce
Počet stran: 280
Hodnocení na goodreads.com: 4,01 hvězdiček při 161 737 hodnocení
Hodnocení na databazeknih.cz: 85 % při 472 hodnocení
Web autorky: http://www.kieracass.com/
Web knížky: http://www.kieracass.com/books/





Anotace:
Třicet pět dívek přišlo do paláce soutěžit v Selekci. Všechny až na šest byly poslány domů. A jen jedna se provdá za prince Maxona a bude korunována princeznou Illey.

America si pořád není jistá, kde leží její srdce. Když je s Maxonem, nechává se unášet jejich novou dechberoucí reakcí a nesní o ničem jiném, než být s ním. Ale kdykoliv vidí Aspena vykonávajícího práci strážce v paláci, je strhávána vzpomínkami na společný život, který si plánovali. Jak se skupinka zmenšila na Elitu, jsou ostatní dívky ještě odhodlanější získat Maxona - a Americe běží čas na rozhodnutí.

Právě když si je America jistá, že se rozhodla, zničující ztráta ji donutí znovu o všem začít pochybovat. A zatímco se snaží představit si budoucnost, agresivní rebelové odhodlaní svrhnout monarchii nabývají na síle a jejich plány by mohly zničit její šanci na jakýkoliv šťastný konec.

Ukázka zahraničních obálek - jsou stejné jako ta originální:
 背叛之吻 (決戰王妃, #2) (Čína) Элита (The Selection, #2) (Rusko) La élite (La selección, #2) (Španělsko) The Elite (The Selection, #2) (Indonésie)

 

Autorka:
Kiera Cass se narodila v Jižní Karolíně. Po střední škole se její touho stalo divadlo. Svoji prvotinu vydala v roce 2009. Ta však neměla příliš velký úspěch. Svoji druhou knihu vydala v roce 2012. Ta se během krátkého času stala bestsellerem .
Zdroj: databazeknih.cz



Moje hodnocení – upozornění: následující recenze obsahuje spoilery na první díl

LadiesA je to tady! V Selekci zůstalo už jen 6 dívek. Elita. A mezi nimi i naše America! Jaké to překvapení! První knížka končila v momentě, kdy se zformovala Elita = jakési závěrečné kolo Selekce. A výběr se pořád zužuje.

No, nalejme si čistého vína. Jak víte, zmiňovala jsem se v recenzi na Selekci, že se mi America jako hlavní hrdinka moc nezamlouvala. Na začátku knížky byla statečná, nebojácná, zamilovaná, zkrátka normální holka, se kterou by se chtěl každý kamarádit. Ale jakmile vyhrála "výlet" do královského paláce, asi jí pořádně hrklo v bedně. (Možná k tomu přispěl šok, že se s ní Aspen rozešel, aby měla lepší budoucnost.) Najednou se z Americy stala fňukna, co se pořádně nemůže rozhodnout. Byla sice dobrosrdečná a hodná, ale kdykoliv jí někdo řekne něco nepěkného, utíká před světem a po nocích pláče.

Všechno výše zmíněné mě na prvním díle vytáčelo a já doufala, že se z Americy stala silnější žena, která zatne zuby a něco snese. Jasně, leda tak ve snu. Oproti prvnímu dílu se mi Elita zdá po dějové stránce více propracovanější. Skoro bych si troufla tvrdit, že je lepší než Selekce. To by se v celé série musela America od základů změnit. I když jsem si myslela, že hůř se chovat nemůže, příšerně jsem se spletla. Kromě prince Maxona, který se chová normálně, jí hlavu plete i Aspen. Znáte to z prvního dílu: Teď si America totálně není jistá, jestli miluje Aspena nebo Maxona. Pro jistotu to střídá. Chvíli je bláznivě zamilovaná do Maxona, kterého vyzdvihuje do nebes, a když kolem ní projde Aspen, tak Maxona pošle k ledu a začne tvrdit, že je přece stokrát lepší než Maxon. No, a když pro ni Maxon udělá něco hezkého, začne to znovu od začátku. U toho všeho roní tolik slz – k mému údivu není z její komnaty rybník.
The Selection 
Ale všechno není tak černé. Třeba děj - ten je opravdu promakaný, obsahuje neustálé zvraty, takže nevíte, jestli to skončí tak, jak byste si přáli, což je podle mého názoru velké plus, které vás nutí číst dál. Samozřejmě, že místy už máte tušení, že se celá série chýlí ke konci, avšak místy vrtíte hlavou, že to snad nikdy neskončí.

Hodnocení:
Elita je mírně nadprůměrná knížka. Jen malinko nadprůměrná. Čekala jsem větší jízdu, lepší hlavní hrdinku. Jízda to opravdu byla, bohužel hlavní hrdinka propláče téměř celou knížku. Škoda, protože kdyby Americu vyměnili za někoho silnějšího, byl by to nářez od začátku do konce.
3,5/5



Zdroj: goodreads.com, weheartit.com


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý váš komentář. :-)